A nevem Ondrušek Patrícia. Az én feladatom, hogy közelebb hozzam a szlovák nyelvet kis ovisainknak. Azt gondolom, hogy nagy igazság az a mondás „ahány nyelvet beszélsz annyi életet élsz“. Egyszerűen nagy-nagy előny a nyelvtudás. A gyermekek csodálatos ajándéka, hogy játék közben könnyen megtanulják.

Óvodánkban a szlovák nyelvet is játékos formában oktatjuk Truhlík manó segítségével. Ki is az a Truhlík manó?

SK:

Truhlíkove poklady

Objavil sa, alebo akoby sa v rozprávke napísalo, kde sa vzal tu sa vzal – Truhlík, figúrka, škriatok, pajác,  bábka, jednoducho úžasný kamarát s veľkými ušami, dlhými rukami a nohami, ktorý hľadá deti, kamarátov, aby mu učením a pri hraní pomohli naplniť truhličku skúsenosťami, pokladmi.

Čo o ňom prezradím? Truhlík je milý, srdečný, smiešny, šikovný ale veľmi hanblivý/bojazlivý.  Veľmi rád spí, a to nie len v noci, nie len v posteli, no jednoducho hocikedy a hocikde. Ľúbi svoje zvieratká, kukolíkov, čibiky a momov.  Hops, ale tie asi nepoznáte, sú to zvieratká z krajiny  škriatkov, odkiaľ Truhlík prišiel. Nepapá veľa, do bruška sa mu toho veľa nezmestí, ale keď zbadá  oriešky tak zbaští všetky, aj keby mal prasknúť, lebo ich veľmi, a myslím tým vééééééééľmi, ľúbi.

Rozumie len po škriatkovsky a po slovensky alebo sa dorozumieva „rukami-nohami“ . Dúfa, že sa s ním detičky budú hrať a naučia sa spolu rozprávať po slovensky, aby si vedeli porozprávať všetky dobrodružstvá, huncútstva.

A čo ešte neviete? Truhlík – prečo truhlík? No ono to bolo takto, v Truhlíkovej krajine škriatkov  vždy keď sa narodí malý pajáčik dostane do vena truhlicu/pokladnicu. Nie je to len taká hocijaká prázdna debnička. Je to zázračná truhlica, všetko, čo sa malý škriatok naučí, čo si osvojí, všetko čo dostane do daru od pána Boha a neskôr od svojich kamarátov, všetko sa mu do nej ukladá a zbiera.

.

HU:

Truhlík manó kincsesládája

Egyszer csak megjelent, vagy ahogy a mesékben  mondják, hol volt, hol nem volt, volt egyszer egy Truhlík – kis manó, báb, kis pojáca, vagyis egy hihetetlen jó barát nagy fülcimpákkal, hosszú kezekkel, nyakig érő vékony lábakkal. Truhlík kicsi gyerekeket keres, akik segitenének megtölteni ládikóját játékkal, tanulással, tapasztalattal, kincsekkel.

Mit árulhatnák még el róla? Truhlík kedves kis manó, vicces, ügyes, de nagyon félénk. Nagyon szeret aludni, és nem csak éjjel, nem csak az ágyban, egyszerűen bármikor és bárhol.

Odavan a kis állat barátaiért: a kukolíkokért, a csibikékért és a momokért.  Hoppá, de őket ti nem ismerhetitek. Ezek a kis állatkák a  Manóországból valók, ahonnan Truhlík is származik.

Truhlíkról még azt is tudjuk, hogy keveskét eszik, mert kis hasába nem fér túl sok minden, de ha mogyorót lát, nyomban felfalja az összeset. Úgy jól lakik, hogy majd szétpukkan, mert nagyon, vagyis nááágyooon szereti.

Manónyelven és szlovák nyelven ért csupán, ezen kívül még „kézzel-lábbal“ kommunikál. Hiszi és reméli, hogy a gyerekekkel sokat játszhat majd, és hogy a gyermekek gyorsan megtanulnak szlovákul, hogy sokat bohóckodhassanak együtt és elmesélhessék egymásnak a kalandokat.

Mit nem tudtok még? Truhlík – miért ez a név? „Truhlica“ szlovákul kincsesládát jelent. Manóországban minden újszülött kis manó egy kincsesládát kap születésekor. Mindegyik manónak egy saját kincsesládája van. Ez nem csak egy egyszerű üres kongó kincsesláda. Ez egy varázslatos kincsesláda. Mindent, amit a kis manó Istentől kap, mindent, amit megtanul, később amit a barátok ajándékoznak neki, minden a kincsesládájába kerül…

.